Gordon: Prihvatite nezavisno Kosovo

Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon je poručio da se od Srbije ne očekuje da prizna Kosovo, ali mora da prihvati postojanje njene nezavisnosti.

Izvor: B92

Subota, 07.07.2012.

11:26

Default images

Gordon kaže da SAD očekuje normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

"Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Medjutim, Srbija će se morati pomiriti sa realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", kazao je Gordon drugog dana Kroacija samita.

Američki diplomata je dodao da SAD hoće da pomognu u tom procesu, ali da Beograd mora da prestane da podržava nelegalne sigurnosne i sudske strukture na severu Kosova.

"Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", rekao je Gordon.

Gordon je poručio i da će SAD i dalje raditi na tome da se ceo region integriše u Evropu, ali da će lideri zemalja morati prilično da zapnu kako Balkan ne bi nestao s radara.

On je ocenio i da je Hrvatska lider u regionu, te da SAD podržavaju evropske integracije svih država regiona. Dodao je da su evroatlanske integracije moguće za sve zemlje zapadnog Balkana. I generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ponovio je da i vrata NATO-a takodje moraju ostati otvorena.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić jutros je stigao na Kroacija samit na kojem ne učestvuju zvaničnici Srbije, zbog prisustva premijera Kosova Hašima Tačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: